Fie Gaunaa

Blomst nr 9
Blomst nr 9
Gulddysseskov 1 2020
Gulddysseskov 1 2020
Hos farfar 2020
Hos farfar 2020
En grusgrav
En grusgrav
Jyllinge robåd
Jyllinge robåd
Fiesole
Fiesole
Gundsømagle
Gundsømagle
Ramponeret legehus
Ramponeret legehus
Udsigten
Udsigten
Wanås
Wanås

Tryk på billedet herover og se flere af kunstnerens værker.

Adresse:

Ørebjergvej 46, Gundsømagle

4000 Roskilde

Telefon:

41691974

Mail:

fie@gaunaa.dk

Hjemmeside:

www.gaunaa.dk

www.facebook.com/aegaunaa

Jeg har tegnet og malet siden jeg var lille. Som teenager kiggede jeg på, når min far malede sine naturalistiske akvareller. Jeg forsøgte også med akvarel. Han underviste mig i teknikken og forærede mig en æske med kvalitetsfarver i stedet for den billigere skolefarvelader jeg selv havde. Men jeg havde aldrig rigtig tålmodigheden til at vente på at malingen tørrede. Og blev stadig skuffet over, hvor transparente mine strålende farver blev, når de ikke længere var våde. 

En dag gav far mig en gammel malekuffert med oliemaling. Og dér blev jeg glad ved den kortere tørretid og de kraftigere farver. Herefter overgik jeg til akrylmaling pga duften, men min akryl-maleteknik var i lang tid præget af akvarel med mange tynde lag ("Klostret i Fiesole" er mit første alrylbillede".

 

Jeg blev uddannet folkeskolelærer og har undervist i bl.a. billedkunst i 20+ år. I de første mange år krævede jobbet så meget af min energi, at jeg kun havde overskud til at tegne og male i forbindelse med mit arbejde eller engang imellem i ferier (Billedet af huset i søen er et ferieprojekt).

Og ellers tog jeg en masse fotografier.

 

I efteråret 2017 blev jeg sygemeldt i en længere periode med stress. Hele familien var i den svenske ødegård, og jeg tog fotografier. Min far ville male et af motiverne. Og det slog ned i mig, at det ville jeg også, når jeg kom hjem til min akryl! 

På den måde kom jeg igen til at male for min egen fornøjelses skyld, og mærkede hvordan jeg helt ind i sjælen havde savnet den hobby.

De følgende uger malede jeg "Legehuset" og 7 motiver mere fra Sverige. Jeg begyndte her at blande mange medier: Akvarel, akryl, tusser og farveblyanter. Bagefter kastede jeg mig over alle mulige motiver – primært landskaber og efterårstræer. Noget var ren akrylmaling mens andet var akvarel. Men primært blandede jeg alle mulige ting sammen og prøvede mig frem. Jeg vendte tilbage til lærergerningen (nu med billedkunst i udskolingen) og gjorde mig umage med at prioritere at male som hobby. 

 

Jeg blander i det hele taget mange forskellige medier i dag (maling, tusser, farver). Når jeg er hjemme bruger jeg akryl (ud fra fotos af rejser eller naturen udenfor døren), mens jeg på rejser har medbragt akvarellen og diverse farver (oliekridt, tusser, pastel). I sommerferien 2020 forsøgte jeg at male er billede om dagen. Kom ikke i mål, men fik malet intet mindre end 17 motiver fra Langeland, Sverige, Sjælland, Jylland og Peberholm! 

 

Jeg maler ofte i serier. I november 2022 var far og jeg på maleferie på Tenerife. Han malede sine elskede bourgonvilaer og efter et par dage blev jeg blev inspireret af nordkysten frodighed og Georgia O´Keeffe. På flyet hjem medbragte jeg 7 færdige blomsterbilleder skabt v.hj.a. akvarel, tynde tuscher og tørpastel. I starten af december lagde jeg sidste hånd på billede nr. 16 i den suite. 

 

Jeg foretrækker motiver med natur. Jeg holder af at gå tur i skoven eller sidde ved stranden, hvor jeg finder stor indre ro og finder følelsen af at verden er vidunderlig. Jeg tror at jeg forsøger at gengive denne ro og følelse af storslåethed i mine billeder, og med mine skarpe farver viser jeg også, hvordan min synssans og opfattelse af den fysiske verden, måske er lidt anderledes (jeg er autist). Måske er jeg inspireret af guldaldermalernes landskaber, skagensmalernes og impressionisternes flimrende billeder af synsindtryk, lys og vand. Og af fars nærmest fotografiske billeder.